Monday, August 12, 2013

Andorra - Prantsusmaa - Monaco 2013 1.osa

Kolm nädalat tagasi sai ette võetud 1700 kilomeetri pikkune autopuhkus Lõuna - Prantsusmaal. Et päikesevõtuga liiale ei läheks, poogime Riviera rannapuhkusele juurde Andorra, Monaco ning Brianconais`i 3 päeva jooksu Alpides. 
1.päev
Lend Tallinn - Riga - Paris - Toulouse koos kolme õhkutõusmise ja maandumisega ning terminali vahetusega Charles de Gaulle`is võtab aega vaid seitse tundi. 
Autosõit Midi - Püreneed`e pealinnast Toulousist Andorra la Vella`sse kestab kolm tundi. Andorra`sse sisenemisel loobume teadlikult Envalira tasulisest tunnelist ning selle asemel ronime oma hõbedase Citroen C1-ga ilma ühegi probleemita üle 2408 m kõrguse mäemüraka, et mitte raisku lasta ühtegi vaadet sellest Euroopa mägisemast ja ilusamast maast, kus üle 2000 meetriseid mäetippe koguni vist 60 ringis.
Mitte ainult loodus ei ole kaunis selles düarhiaga kääbusriigis, vaid iga ruutmeeter inimasustusest on hoolitsetud ja puhas. Kaheks järgnevaks ööks seame end sisse maksuparadiisi pealinnas, hotellis nimega D L`Isard, mis lahkudes saab meilt 10 punkti. Peale väikest jalutuskäiku hiiglaslikus ostuparadiisis, nii iseloomustaksingi kõige selgemalt Andorra la Vella`t, teen Urmasele ettepaneku asendada homseks plaanitud matk mägedes kogupäeva šopinguga. Uskumatult kiiresti sain nõusoleku kohe peale seda, kui ta oli endale olematu raha eest spordikella soetanud.
2.päev
Enne kui suundume osa saama meeletutest suvelõpu allahindlustest, jalutame vanalinnas (Barri Antic), uudistame linna kõige märkimisväärsemat maja, vana parlamendihoonet ehk Orgude maja ja Püha Stephanuse kirikut. Seejärel kõnnime 30 kraadises kuumuses mööda kivikestest laotud ja suhteliselt järsku jalgrada pidi üles mäkke, kuhu kohalikud olid endale toreda piknikuplatsi ehitanud. Lisaks ilusale linnavaatele lisab atraktiivsust kohalike talupidamine mäe nõlval. Iga sentimeeter horisontaalsest pinnasest oli kasutatud millegi aretamiseks, olid need siis kapsad, kurgid või kanad.
Muljeid täis väsitava päeva lõpetame Õllemajas, kus võimalus valida sadade õllesortide hulgast just enda lemmik ja seda siis kohapeal kohe jääkülmana ka tarbida. Valime proovimiseks kolmest kohalike talunike elusast toodangust välja kaks väga erilise maitsega jooki. Üllatuseks ei järgnegi sellele mingeid protsesse ning hommikuks oleme ilusasti ühes tükis.
3.päev
Võtame suuna tagasi Prantsusmaa poole ja enne kui alustame maaliliselt kaunist sõitu läbi Font - Romeu - Odeillo - Via ja Mont - Louisi Vahemäre äärde Perpignani, teeme viimased tax free ostud Andorra piirilinnas Pas de la Casa`s, kus hinnad veelgi sõbralikumad ja kauba valik isegi parem kui pealinnas. 
Rannapuhkusega alustame Perpignanist mõnikümmend kilomeetrit põhja poole sõites, ühes selle piirkonna populaarsemas kuurortlinnas, Port - la - Nouvelles. Peale jahutavaid merevee protseduure võtame suuna Montpellieri peale ning sealt edasi läbi St - Gilles`i veinimõisade piirkonna Arlesi, linna kus elavad tõelised provanslased,  mida Cesar eelistas Marseille ja mis kubiseb ajaloost oma arvukate väljakaevamiste, võidukaare ning amfiteatriga. Veedame tõeliselt mõnusa õhtu selles Rooma riigi lõpuaastate tähtsaimas kultuuri ja ristiusu keskuses, millest Vincent van Gogh on maalinud koguni 300 maali. Vähem oluline on tagasihoidlik majutus kiirtee äärses hotellis Kyriad Arles, 15 minuti jalutuskäigu kaugusel vanalinnast. Oluline selle juures on aga see, et linnast välja mere suunas  jõuame hommikul vaid paari minutiga.
4.päev
Tänasest muutuvad sõidukilomeetrid lühemaks ning rannas oleku aeg pikemaks. Viimase nimel olen nõus taluma isegi neid tasulise kiirtee atraktsioone, kus Ida - Euroopa rekkajuhid sul juuksed kogu aeg peas pulksirgena püsti hoiavad. See eest vaid kaks tundi ja olemegi jõudnud rannikule. Tänase päeva veedame Touloni liivarannas, mis hakkab eelkõige silma oma puhtusega. Otsustame end täna tõeliselt hellitada. Päev tasulises rannaosas koos lamamistoolide, jookide, söökide ja randa teenindusega läks kahele inimesele maksma kokku 90 eurot. Boonuseks oli tasuta parkimine rannaparklas kogu päeva. Loomulikult on igas Riviera uhkemaski rannas võimalik kogu päev päikest võtta ja soojas merevees sulistada, ilma et peaksid selleks üldse väljaminekuid tegema. Ainult, et joogid tuleb siis külmkapiga koos randa kaasa võtta. 
Toulon`ist tunnike sõitu, seame end järgnevaks kaheks ööks sisse St- Tropez` i lähedal mäeharjal asuvas kindluslinnas Gassin`is, romantilises perehotellis Bello Visto, mille gurmeerestoran on nii kuulus, et õhtul sööma minna, tuleb juba hommikul enne randa minekut laud reserveerida. Igal õhtul kell kaheksa sõidavad nii kohalikud kui ka teadjamad turistid üles, täites restoranid viimsegi kohani minutitega, et nautida head prantsuse kööki, kohaliku veinimõisa veini ja loomulikult imelist vaadet St - Tropez`ile.  Jätkub.......
                                                                                                                 
Postitas Riina



No comments:

Post a Comment