Monday, July 30, 2018

Suvepuhkus Tuneesias


Aafrika eksootika, araablaste külalislahkus ja kaunimad päikesetõusud - see on Tuneesia. Selle väikese 11 miljoni elanikuga islamiriigi suurimaks aardeks on päike ja uskumatult sinise veega ning kaunite randadega ääristatud Vahemeri, mis meelitab ka kõige kuumematel suvekuudel kohale turiste kogu euroopast. Just see ongi see, mis meidki juba teist korda Tuneesiasse meelitas. Seekord veedame oma kahenädalase suvepuhkuse Tuneesia ühes uuemas ja kaasaegsemas kuurortlinnas Jasmine Hammametis, kus palmidega ääristatud promenaad on ühenduses riigi pikima liivarannaga. 


Ilmselgelt ei veeda me aga kogu oma puhkust luksusliku Iberostari hotelli rannas ja baaris vaid rändame ka veidi ringi, et tutvuda põhja Aafrika ajalooga ja vaadata kuidas elatakse sellel kuumal mandril 21 sajandil. Külastame Jasmine Hammameti ja Hammameti keskel olevaid vanalinnu - medina´sid oma kitsaste tänavate, siniseks värvitud uste ja kirju eksootilise kaubaga. 



Lausa hingematvalt ilus on Sidi Bou Said, mida kutsutakse uhkusega ka Tuneesia Montmartre´iks. See Manaro mäe otsa rajatud valge linn on populaarne kunstnike ja loomeinimeste hulgas üle kogu maailma.



Rikkaliku ajalooga Kartaago pakkus ajaloolist vaatepilti Foniikia impeeriumi kunagisest suursugususest. 




Pealinn Tunis üllatas meid aga oma modernsuse, uhkete autoteede ja medina´ga, mille kirevad kaubatänavad olid nii kitsad, et vaevu mahtus üksteisest mööda. Seisma jääda ja kaupa vaadata ei tohtinud, siis langesid kohe tüütute müüjate saagiks. Enne oma kaunisse euroopalikku kuurortisse tagasi sõitu otsustasime Tunisi peaväljakul restoranis maitsta kohalikku õlut, mis maitses nagu minu kadunud isa Saaremaa koduõlu ning mille eest tuli välja käia pea sama suur summa kui Tallinna vanalinnas. Alkoholipoest oleks selle raha eest saanud terve kotitäie. Teatavasti on siis Tuneesia ainuke islamiriik, kus on  täiesti avalikult lubatud alkohol, seda saab osta nii poest kui baarist. 
Meil õnnestus seekord olla Tuneesias nende rahvuspüha ajal, kui kogu riigis tähistati Vabariigi päeva. Nii ka meie hotellis oli sellel päeval kõik teemakohane ning lisaks veel õhtul uhke pidu ja tulesõu.



Tagasi kuumas Eestis võitleme ajavahega ning igatseme Vahemere jahutavat tuult, õhtuseid kontserte rannarestoranis ning suus sulavaid croissante ja söörikuid hommikukohvi kõrvale. 

No comments:

Post a Comment