Saturday, November 22, 2014

Maltat avastamas


Algselt novembri teiseks nädalaks planeeritud Veneetsia – O jooksu ja Eesti – San Marino vutimatši asendasime hoopis nädalase tripiga Maltale. Väga õige tegu, kuna itaallased jätsid jooksu ära ja mäng polnud ju kah suurem asi. Selle asemel saime seitse päeva suvesooja Maltat. Selle rohkem kui 7000 aasta vanuse ajalooga saareriiki jõudmiseks kasutame Iiri odavlennufirma Ryanairi teenuseid algusega Rigast koos väikese vahepeatusega Londonis. Kohapeal ühest punktist teise jõudmiseks sõidame aga kohalike liinibussidega, kus nii bussijuht kui ka kohalikud hoolitsesid alati selle eest, et turistid õiges kohas maha saaksid. Tuli vaid bussi sisenedes suhteliselt kõva häälega öelda oma järgmise vaatamisväärsuse nimi, kuhu soov minna. Bussipilet kogu päevaks maksab vaid 1.50 eurot ning sellega võib sõita kõikidel päevastel liinidel kogu saare ulatuses.
Esimene päev.
See kulubki põhiliselt lendamisele. Õhtupimeduses seame end sisse St. Julians´is ühes rannapromenaadi äärses hotellis, mis reisi lõppedes teenib bookingus meie käest 10 punkti. Peale esimest õhtusööki mereäärses grillrestoranis veendume, et üks mõnusamaid tegevusi saab siin kindlasti olema söömine.
Teine päev.
Peale tunni ajast bussi – ning 20 minutilist laevasõitu asume avastama Gozo saart, kus Nümf Calypso väidetavalt Odysseuse kaheksaks aastaks vangistas ning mis looduspildis tundub Malta saarest erinevalt väga roheline. Esimese peatuse teeme saare pealinnas Victorias ning loomulikult tuleb siin käia ära keskaegses kindluses ehk Citadellis. Iseäranis kaunis on sealt avanev 360 kraadine vaade saarele. Kuna kõik vaatamisväärsused on üksteisest vaid paarikümne minutilise bussisõidu kaugusel, siis jõuame enne päikeseloojangut saarele tiiru peale teha. Käime ka saare keskel asuvas Ggantija megaliittemplites ning loomulikult vaatame ära Gozo kõige populaarsema ja ilusama koha – Azuuri akna. Kuna ilm on juulikuiselt soe, siis tuleb siin pikem peatus päikese ja Ciskiga. Viimasel võimu vaid 4,2 ning soojalt meenutab maitse pigem meie Buratino limonaadi. Kohalikud kutsuvad seda aga local beer`iks. Peale 12 tunnist ekskurssioonipäeva premeerime end imemaitsva doradoga. Õhtu lõpetame jalutades kilomeetreid piki Sliema promenaadi. Seda peetakse ühtlasi üheks pilkupüüdvamaks mereäärseks promenaadiks Maltal.
Kolmas päev.
Esimese poole päevast veedame täna Vallettas, et kõndida mööda omanäolisi trepptänavaid, tutvuda rüütliordu ajalooga ning turistidele kohustuslikus korras käime ära ka dekoratiivse ja toretseva sisekujundusega Püha Johannese katedraalis. Pealelõunaseks atraktsiooniks valime kõigepealt Traxieni templid ning õhtu lõpetame Marsaxlokki kalurikülas, kus lisaks kaluriküla idüllile näeme ära ka kirevad, maagiliste silmadega kaunistatud kuulsad Malta luzzu paadid. Kindlasti ei tohi sellest linnast lahkuda ilma, et oleksid mõnes mereäärses restoranis lasknud endale värskest, äsjapüütud kalast õhtusöögi valmistada. Selleks tuleb aga arvestada piisavalt aega, sest siin maal ei ole kombeks kiirustada.
Neljas päev.
Kuna olime endale kodust kaasa sebinud vist ainsama teada oleva Malta orienteerumiskaardi, siis ei saanud ju ometi juhust kasutamata jätta. Kahekesi teineteisele just O – päevakut korraldama ei hakanud, aga ajalooline Mdina sai kontrollpunkte läbides vaadatud. Edasi suundume maaliliselt kaunitele Dingli kaljudele, mis ühtlasi saare kõrgeim punkt ning seejärel külastame Malta tähtsamaid megaliittempleid. Hagar Qim`i peetakse üheks teada olevat maailma vanimaks inimkäte poolt püstitatud kiviehitiseks. Mnajdra puhul on tegemist templiga, mille ühte detaili on kujutatud Malta punastel eurosentidel. Ajaloost pakatavatena sõidame tänaseks planeeritud viimase vaatamisväärsuse, Blue Grotto juurde. Teades muidugi juba ette, et tänase väga tuulise ilmaga me seda ei näe. Selleks on vaja tuulevaikset ilma ja peegelsiledat vett. Vesine vaatemäng mis avanes just tänu tormimõõtu tuuleiilidele oli aga omaette võimas vaatamisväärsus. Veidi tuulest ning pikast matkapäevas räsituna vajame täna midagi hingele. Kuna tegemist on endise briti asumaaga, siis igal sammul on Iiri ja Šoti pubid, kus kindlasti tasub ära proovida kohalik kreemjas ale tüüpi õlu Blue Label.
Viies päev.
Tänaseks on plaanitud Malta üks huvitavamaid ja lõbusamaid vaatamisväärsusi – Popeye Villaga, mis on ehitatud spetsiaalselt „Popeye“ muusikali filmivõtete jaoks, kus teatavasti peaosas esinesid Robin Williams ja Shelley Duvall. Juhuse tahtel sattusime ka ise „filmivõtetele“, kus sai ära proovitud näitleja amet. Loomulikult on tegemist show`ga, mida turistide lõbustamiseks tehakse. Kogu sellest komejandist monteeriti kokku naljakas kümneminutiline film „Popeye 2“, mille kõik filmis osalenud seitse turisti said selle ka DVD –l endale mälestuseks kaasa. Kuigi tegevust jätkus filmikülas lausa pooleks päevaks, jõuame enne päikeseloojangut uudistada veel kohalikke farme, tunnikese lebada Mellieha valge liivaga rannas ning külastada Bugibba linnas asuvat vanade autode muuseumi.
Kuues päev.
Taevas on pilvitu ning ilm just paras randa minekuks. Võtame ette Malta kolm kuulsamat randa. Päris nii see aga siiski ei ole, sest saare teisele poole Golden Bay`sse jõudes tuleb meil vaatamata soojale suveilmale hakata võitlema jälle tuulega. Nii otsustamegi rannas lebamise asemele teha ühe väikese matka rannast randa liikudes, lootuses leida mõni tuulevaiksem koht. Ghajn Tuffieha Bay`st üles mäkke jõudes avaneb võrratu vaatepilt Gnejna Bay`le. Mööda murenenud savipinnasega mäekülgipidi turnides saame lõpuks naha päris märjaks ning seetõttu valime pealelõunaks veidi rahulikuma tegevuse ning külastame Ta Qali Grafts Village` ehk teisisõnu käsitöö küla. See on muljetavaldav. Näeme ära kuidas valmistatakse neid tuhandeid erinevaid suveniire, mida kõike Maltalt kingitusteks kaasa ostetakse. Päeva lõpuks ei oskagi enam lugeda, mitut linna külastame täna bussidega sõites ümberistumisteks. See eest on muljeid palju, sest mõnikord tuli järgmist bussi oodata pea tund aega ning selle ajaga jõudiski jälle linna huvitavamad paigad ära näha. Nii tuligi osa kodutööst teha hoopis õhtul tagantjärgi googeldades.
Seitsmes päev.
Varahommikul sõidame Birzebuga`sse, et veeta päev ühes Malta kõige soojemas ja ilusama liivaga rannas, millel nimigi Pretty Bay. Kuigi meil ei olnud sellel reisil plaanis kaks korda ühte ja sama kohta külastada, teeme täna siiski erandi ja sööme õhtust jälle kõrval olevas maalilises Marsaxlokk`is. Satume väga õigel ajal ning näeme ära ka selle, kuidas kalurid õhtul merelt oma saagiga maale tulevad. Suured värvilised paadid jäetakse keset laguuni poi külge, milleks on näiteks tühi coca cola pudel või veekanister ning sealt edasi kaldale sõidetakse juba tillukese pesuvanni meenutava paadisarnase esemega. Õhtu lõpetame moodsas ööklubide piirkonnas - Paceville keskuses, kus külastame ühte reisi kohustuslikku sihtkohta, Hard Rock Caffe`d. 
Kaheksas päev.
Kuni hilisõhtuse lennuni Londonisse lesime 30 kraadises kuumuses meile lähimas St. George`s Bay rannas, peale päikeseloojangut ostame suveniire ning naudime head Malta kööki. Nagu ikka, on ka sellest riigist kahju lahkuda. Kuidagi armsaks ja koduseks sai just St. Julianas. Ei usu küll, et kunagi veel Maltale tagasi lähme, sest sai ju enamus tähtsatest asjadest ära vaadatud. Aga teistele soovitame küll seda euroopalikku ning samas põhja Aafrikat meenutavat rikkaliku ajalooga paika külastada. Ja kindlasti pole mõtet kasutada kalleid reisibüroo teenuseid, see on omal käel väga odav ja lihtne teostada. Keeleprobleeme samuti pole, sest riigikeeleks peale araabia keele on inglise keel ning araabia keeles kirjutavad nad samuti ladina tähtedega. Tüüpiline omal käel Maltat avastav turist näeb välja nii – matkasaapad jalas, bussiliinide kaart käes ja seljakott seljas, milles on rannalina ja ujumisriided ning kerge fliis igaks juhuks. Ainuke probleem Maltal on vesi, aga selle säästmiseks on naljahambad samuti välja mõelnud omamoodi hea mooduse. 
Vaata rohkem pilte SIIN
Postitas Riina

No comments:

Post a Comment