Saturday, July 11, 2015

6600 km autoga mööda Ida – Euroopat 2.osa tagasi minevikku ehk Moldova - Transnistria


Kuna igasugused võimalused medali tseremooniale pääseda rikkusin juba esimese punktiga, siis sai peale finaali ilma kiirustamata hakata Moldova poole sõitma. Ööseks jääme Rumeenia pinnale oma imekaunisse Villa Belvederesse Galatis, kuigi  kell neli hommikul äratab mind EMT sõnum, et olen justkui  jõudnud Ukrainasse. 
Algselt oligi plaanis väisata ka Ukrainat, aga selle plaani luhtasid meie Moldova sõbrad kohe. Nii lahkumegi Euroopa Liidust hoopis väikese Oanchea piiripunkti kaudu, kus 30 minutiga tuvastatakse meie isikud, auto ehtsus ja sunnitakse ostma kiirtee  vignett. Aru ei saa küll mille jaoks, sest Moldovas on kiirteedeni veel väga pikk maa, võiks öelda, et lausa sajandid. Sellest hetkest algab meie punasele bemarile üks suur kannatuste rada. Urmas ütleb hästi, no on see maa alles üks suur pommiauk. Aga oh imet! Vaatamata sellele, et meie Garmin keeldub töötamast ja üheski bensukas ei müüda Moldova kaarti, jõuame planeeritust kaks korda hiljem Cisinausse oma hotelli mis asus samuti hoopis teisel tänaval kui Booking ette kujutas. Otsustame et täna me bemarit  enam ei piina ja lähme kesklinna taksoga. See ju kõige odavam asi Moldovas. Üks kõik kui palju sõidad, ikka oli arve 1.50 eurot. Meil ei saa sellise hinnaga isegi taksosse istuda. Ausalt öeldes, ega selles linnas midagi vaadata ja teha ka ei olnud. Kurb hakkas, aga aidata ka ei saanud. 
See eest päike paistis ja ilm oli soe. Valime vähestest olemasolevatest söögikohtadest välja kõige uhkema ja kallima. Seal ei pidavat isegi keskmisest rikkamad kohalikud käima. Kahe ja poole tunnise esmaklassilise teenindusega kolmekäigulise õhtusöögi ja jookide eest saime arveks vaid 30 eurot.
Siis kui teie valmistusite jaanilaupäeval Eestimaa vihmases suves oma grille süütama, võtsime meie põrgukuumuses ette 75 kilomeetrise sõidu olematusse riiki  Transnistriasse.
Selleks et kõik õnnestuks, pakkusid meie Moldova sõbrad oma abikäe.  Nii saamegi endale reisijuhiks oma ammuse tuttava, Moldova kõige kõvema master orienteeruja Pavel  Cerescu.
Olematu riigi, millel on oma vapp ja lipp ja raha, piirile jõudmiseks laveerime asfaldiaukude vahel ja järgime kiirusepiiranguid kontrollpunkte läbides. 
Tänu Pavlikule saame pooleteist tunniga loa siseneda riiki, mida ükski maailma riik pole veel tunnustanud. Ilmselt ei tunnustagi. See tähendab, et tegemist on moodustisega kus on omad seadused ja justkui riigile omased tunnused, aga passi templit ei lööda, kuna pole riik. Kogu see poolteist tundi kulus põhiliselt meie punase bemari deklareerimiseks ja kindlustuste tegemiseks. Lisaks tuli veel ka mingid dokumendid esitada Migratsiooniametis. Selline tunne oli, et lahkume planeedilt maa. Elagu bürokraatia!  Ja kogu selle tsirkuse eest küsiti meilt vaid 35 eurot. See oli täiesti ametlik olematu riigi piiriületus.
Sisenedes moodustisse nimega Transnistria, saame visuaalselt kohe aru, et siin on Hr P..... käsi mängus. Teed on asfalteeritud, hekid on pügatud, lilledel ilusamad õied peal ja inimesed kah kuidagi rõõmsamad. Aga Lenin ja kõik see sinna juurde kuuluv, oli ikka täiesti omal kohal ja korda valvas pesuehtne miilits.
Urmasel  hea meel, olematu riigi rahad nüüd tema kollektsioonis olemas. Sama palju kui riiki sisenedes raha vahetasime, vahetasime ka pärast tagasi. Aga mille eest me need õlled vahepeal tegime, seda küll aru ei saa.
Jaaniõhtu veedame Cishinau südalinna  restoranis, kus vahelduseks kalale sööme šašlõkki ja naudime päikesepaistelist ja sooja jaaniõhtut.
Homme alustame teed Rumeeniasse Cluj Napocasse. Jätkub.....

Postitas Riina.

No comments:

Post a Comment