Wednesday, August 8, 2012

Rundale loss - Bauska kindlus - Riga

138 ruumiga rokokoostiilis interjööriga Rundale loss asub Bauska lähedal lõuna Lätis Zemgale tasandikul. Loss ehitati aastatel 1736 - 1740 Kuramaa hertsogi Ernst Johann Bironi suveresidentsiks. Lossi lõunapoolses küljes asub 10 ha suurune keeruliste alleedega prantsuse aed, millest 1 ha hõlmab enda alla roosiaed. Kahjuks ei näe me enam täit roosiilu, oleme sellega paari nädalaga hiljaks jäänud. Parim aeg siis külastada Rundalet, on juuli keskel, kui roosid kõige ilusamas õitemise eas. Sellegi poolest veedame imekaunis lossis ja aias kokku kaks tunnikest.
 Järgnevalt külastame Bauska lossi, mis asub Rundalest kümne minuti sõidu kaugusel Bauska linnas, maalilise vaatega Musa ja Memele jõe vahelisel seljandikul. Loss koosneb kahest osast - 15 saj. ehitatud Liivi ordu lossist ning 16 saj. ehitatud Kurzeme hertsogi residentsist. 
 Saanud nüüd lõunanaabrite ajaloost jälle tiba targemaks, on aeg võtta suund kodu poole. Õnneks jõuab meieni enne Rigat info, et Eestis on jätkuvalt niru ilm ning pole mõtet veel koju kiirustada. Seda enam, et lätimaal on kuum suveilm, otsustame veel üheks ööks Riga ööelu nautima jääda. Südaööni, kuni võimas äikesetorm lõpetab ka selleks korraks lõunanaabrite suve, istume ühes suuremas vanalinna välirestoranis ning kuulame, vaatame lätlaste folkansambli esinemist. Tõeline laulu ja tantsurahvas. Vihma lõppedes kõnnime varbad märjad läbi vanalinna, hinges eriline rõõm, sest just kõige võimsama äikese ajal saime teada, et Eesti on saanud Olümpialt esimese medali. Oma Läti - Leedu tripi lõpetame teisipäeva õhtul Riga päevakuga Garupe kaardil.
Postitas Riina.

No comments:

Post a Comment