Saturday, November 26, 2016

Puhkus Egiptuses

Pikalt sai hoogu võetud, enne kui otsustasime püramiidide ja vaaraode maal ära käia. Ühelt poolt mõjutas seda otsust mis muud kui Eesti ilm ja teisalt hirm olla viimased eestlased, kes pole veel Egiptuses käinud.
Sukeldujate paradiisi Hurghadasse lennutab meid eestlaste kurikuulus Smart Lynx ilma ühegi probleemita ning juba lõunaks naudime Punase mere rannal 30 kraadist kuumust.

Kuuldes õuduslugusid Egiptuse hotellidest, langes meie valik viietärni Pickalbatros Dana Beach Resort´i kasuks, mis asub umbes 10 km Hurghada keskusest. Hotelli valik oli suurepärane, nagu oma väike kuningriik keset kõrbe.







Jäime hotelliga väga rahule, eriti aga toiduga, mis oli tõeline maitseelamus ning mida serveeriti kuhjades. Seda kõike oli liiga palju ning jälle tuleb tegeleda tagajärgedega.

Siiski suudame ühel päeval loobuda kõikidest nendest hõrgutistest ja võtame ette 17 tunnise reisi Luxorisse, et vaadata oma silmaga kuidas elatakse Niiluse kallastel ning külastada tuhandete aastate vanuseid templeid ja hauakambreid.
Hommikusöögi peatuses laseme end kodust kaasavõetud Kalevi kommipaki eest pildistada koos imearmsate beduiinitüdrukutega.
Peale paari tunnist sõitu läbi Araabia kõrbe, kus tuleb meie turvalisuse huvides läbida kellaajaliselt hulk sõjaväe kontrollpunkte, jõuame Qenasse, mida ilmestab tõeline kaos. Tunnen ängistust, vaadates kuidas see kõik seal taolises vaesuses toimib. Nende endi jaoks aga ei olevat selles midagi erilist.



Õnneks meile selles linnas peatust ei tehta ning bussist välja lubatakse alles muistses Teebas, kus valitsesid vaaraod 3500 aastat tagasi. 
Külastame suurejoonelist Karnaki templit, kus muideks peeti 2016 veebruaris esimesed Egiptuse meistrivõistlused orienteerumises. Karnaki tempel on Egiptuse suurim ning seda peetakse üheks ilusamaks ehitiseks kogu riigis.





Enne kui sõidame Egiptuse naisvaarao Hatšepsuti kaljutemplisse, näidatakse meile kuidas valmistatakse õiget papüürust ning teeme väikese laevasõidu üle Niiluse. 
Bussist laevani jõudmiseks, mis oli umbes 200 meetrit, tuli võidelda laps müüjatega, kes valasid sind ühe minutiga üle kogu oma suguvõsa hädade ja õnnetustega. 



Teel Kuningate orgu külastame kohalikku käsitöökoda, kus valmistati käsitsi kõiki neid kauneid kujukesi Egiptuse ajaloost, mida iga hinna eest üritati turistidele maha müüa.
Kuningate orus, kus on üle 60 hauakambri, saame külastada kolme, mis olid sellel päeval turistidele avatud. Neist kõige muljetavaldavam on Ramses VI hauakamber oma hästisäilinud freskodega. Lisatasu eest käime ära ka Tutanhamoni enda juures, ainuke muumia mis asub Kuningate orus. Sellest sai ka päeva tipphetk, veel mitu päeva virvendas see mul silmade ees.




Siinkohal tahaksin tänusõnad öelda meie Novatoursi fantastilisele giidile Jelenale, kes tegi meile Egiptuse ajaloost täieliku ülevaate. 
Järgmisel päeval ammutame veel ühe korraliku sõõmu selle riigi ajaloost, kui teeme kaasa Novatoursilt  kingituseks saadud Hurghada linnatuuri teise fantastilise giidi õpilase Maryaga.
Tutvume kohaliku eluga linna erinevates piirkondades. Esmalt külastame mošeed, kus naistel tuli selga panna kohalikud kleidid. Kuigi kadripäevani Eestis oli veel mõned päevad, olid kogu meie grupi naised juba kostümeeritud.


Jahisadamas jalutades, mis on täielik kontrast seni nähtuga, on tunne nagu oleksid ühtäkki sattunud Monacosse. 
Peale imekauni Kopti kiriku külastust satume täiesti teise äärmusesse, kui meid viiakse kohalikule turule. Puhtuse armastajatel soovitatakse kalaturule mitte minna, kuna lehk ja miljonid kärbsed mis seal kalade peal elutsesid, oli tõesti õõvastav kogemus. Sellele alla ei jäänud ka puu - ja köögivilja turg. 
Oma meeli saame turgutada uuesti El Baraka õlitehases, määrides end igasugu peenete lõhnaõlidega, mis pidid imesid korda saatma.






Peale kahte muljeterohket ja emotsionaalset päeva otsustame, et rohkem ekskursioone ei võta ning kõik ülejäänud päevad kuni kojulennuni naudime oma viietärni elu. 
Ja on kuidas selle Eesti ilmaga on, aga selles riigis seal päriselt elada küll ei tahaks. 
Reis oli aga lahe, käige ära, kes pole seda veel teinud!






Postitas Riina

No comments:

Post a Comment